Choi, Yong-Sul Dojunim

Japan

Choi, Yong-Sul werd in 1904 geboren in de provincie Chungcheongbuk-do. Op jonge leeftijd werd Choi naar Japan meegenomen. Korea leed in die tijd onder de Japanse bezetting en veel Koreanen vertrokken al dan niet gedwongen naar Japan. Choi zou jaren in Japan verblijven en uiteideindelijk leerde hij daar een Japanse vechtkunst Daito Ryu. Choi, Yong Sul was een leerling van de beroemde Japanse leraar Sokaku Takeda. Takeda wordt door velen gezien als één van de laatste samurai en degene die het Daito Ryu Aikijujutsu nieuw leven in blies. In de foto links is het gezin van Sokaku Takeda afgebeeld, met als tweede van links vermoedelijk de jonge Choi, Yong Sul.

Korea

Nadat Korea haar onafhankelijkheid terug had gekregen in 1945 besloot Choi, Yong-Sul om met zijn gezin weer terug naar Korea te gaan. De nieuwe vechtstijl breidde zich snel uit over het Koreaanse schiereiland. Choi’s technieken werden van dichtbij onderwezen. Op vechtbereik. Er was geen afstand tussen aanvaller en verdediger, Choi’s Hapkido is ontworpen om te vechten, niet om te demonstreren.

De Hapkido stijl die Choi doceerde, was uniek op het Koreaanse schiereiland en zorgde ervoor dat mensen bij hem wilde trainen maar tegelijk de training ook vreesden. Er zijn verhalen van het geschreeuw dat voortkwam uit de ramen van Choi’s Daegu dojang.

Choi doceerde trappen vanaf de dag dat hij de kunst oprichtte. Degenen die anders beweren waren niet aanwezig toen Choi les gaf. Alle schoppen die Choi, Yong-Sul doceerde, waren ontworpen om naadloos te passen in de technieken en alle schoppen waren gericht op het onderste deel van het lichaam. Ze waren ontworpen om te worden gevoeld in plaats van gezien – geen flits in zijn schoppen, gewoon stevig contact met de onderste deel van het lichaam.

Choi werd later geëerd met de titel dojunim (도주(道主)). Wat vertaald kan worden met ‘bewaarder van de weg’. In 1986 overleed Choi Yong-sul Dojunim in de stad Daegu waar hij tevens begraven is.

© 2019: Jungki Kwan Hapkido en Kuhapdo Bond Nederland (JHKBN), Alle rechten voorbehouden | Awesome Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress
Don`t copy text!